Ціна обіду. Жителям Харкова доведеться розщедритися

Цена обеда. Жителям Харькова придется раскошелиться

За рік вартість “борщу” збільшилася на 30%. Про це повідомили в Асоціації постачальників торговельних мереж. За їх підрахунками, в середньому, щоб приготувати трилітрову каструлю національного першого страви, господиням з Харкова доведеться заплатити 101,8 гривень.

“В наш класичний борщ увійшли наступні інгредієнти: свинина – 600 г, картопля і буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква і цибуля – 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 р”, – наголосили в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Однак харків’янки кажуть, що вартість їх борщу вже давно перевалила за 100 гривень.

“Знайти інгредієнти за найнижчими цінами виходить не завжди. Крім того, в розрахунки не включено рослинна олія для приготування засмажки, часник. Та й що за борщ без сала?!” – зазначила харків’янка Лариса.

За даними ГУ статистики в Харківській області, середня вартість борщового набору продуктів в регіоні складає: картопля – 6,52 грн./кг (на ринку ціни коливаються 6,90-8,98 гривень); капуста – 7,20 грн./кг (7,66 – 8,49 грн.); морква – 12,09 грн./кг (9,65 – 11,99 грн.); буряк – 7,64 грн./кг (9,85 – 10,99 грн.); цибуля – 10,50 грн./кг (16,99 – 17,70 грн.); свинина – 118,22 грн./кг (119 – 124,90 грн.); сало – 73,47 грн./кг (75,90 – 102,90 грн.); сметана – 54,37 грн./кг (55 – 60 грн.).

Плюс для приготування борщу потрібно порційний пакетик томатної пасти – 5,61 грн. і головка часнику – 3,50 грн. Також необхідно рослинна олія для засмажки – 34,84 грн./л.

Для стандартної трилітрової каструлі “повного обсягу даних продуктів багато: зазвичай господині використовують тільки частина з них. Отже, щоб приготувати таку каструлю борщу, за умови, що ціни співпадуть з даними Держстату, необхідно витратити близько 135 гривень. Якщо брати ціни в магазинах і на ринку, то на борщ при максимальній економії доводиться витрачати близько 140 гривень.

Share