Користь і шкода ожини на організм людини

Польза и вред ежевики на организм человека

Мити ожину потрібно безпосередньо перед вживанням, а до цього краще зберігати свіжої у холодильнику.

Сезон ожини починається в середині літа. У теплі місяці ви можете без проблем знайти її на ринках і в супермаркетах. Але цими ягодами можна (і потрібно!) насолоджуватися круглий рік, якщо заготовити їх на зиму, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на ТОнеТо.

Ваш організм буде вам вдячний, тому що поживна цінність ожини дійсно вражає. Так що поспішайте включити цю ягоду – свіжу або заморожену – в свій раціон.

Чим корисна ожина для здоров’я

Ожина, як чорниця і журавлина, багата антиоксидантами, які захищають організм від раку. Вона допомагає зміцнити нервову систему, протистояти стресам. Показана ожина і діабетикам, вуглеводів в ній трохи, і складаються вони в основному з фруктози. Ожина насичена мінеральними речовинами, у ній є мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Регулярне вживання ягід ожини підвищує імунітет.

В ожині вітамінів групи Р міститься значно більше, ніж у малині. Вона багата не тільки дуже важливими для організму людини пектиновими речовинами та біофлавоноїдами, але і органічними кислотами – лимонної, винної, саліцилової, яблучної. Крім вітамінів групи Р, ожина містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини.

Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься всього 43 ккал.

Кому не можна їсти ожину

Ягода не має спеціальних протипоказань, однак у деяких людей вживання ожини викликає алергічну реакцію. Симптоми можуть з’явитися через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому, і виражаються в нудоті і набряку слизових.

Як вибирати і готувати ожину

Ожина відрізняється солодким, трохи пряним смаком. З неї роблять десерти, напої, компоти, варення і вино. Крім цього, її можна заморозити – з цукром чи без.

Визначено найкращий вік жінки для дітонародження

Купуючи ожину, важливо пам’ятати, що це досить ніжна ягода. Мити її слід безпосередньо перед вживанням в їжу, а до цього краще зберігати свіжої у холодильнику не більше семи днів.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *