Лікар пояснив, якою типу молока називають «диявольським»

Врач объяснил, какой типа молока называют «дьявольским»

У зоні ризику всі споживачі.

Існує два типи молока А1 і А2. На смак і колір вони можуть бути однакові, але ефекти — різні, передає Хроніка.інфо з посиланням на Стрічку.

А1 може негативно впливати на наше здоров’я, за що його прозвали «диявольським молоком». Тоді як А2 не має таких наслідків.

Відомий український професор, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені А. А. Богомольця НАН України Віктор Досенко — вивчив наукові дослідження і разом з колегами провів власне.

Один з білків молока, β-казеїн, може стати джерелом β-казоморфин, який утворюється в шлунково-кишковому тракті людини і здатний активувати наші морфиновые рецепторі μ1.

β-казоморфин може утворитися тільки з молока певного типу — його назвали А1. В іншому молоці, яке назвали А2, він не утворюється.

Дослідження показали, що споживання коров’ячого молока А1 пов’язано з імовірністю розвитку синдрому раптової смерті новонароджених, діабету, ожиріння у дітей і серцевих патологій.

У дорослих таке молоко сприяє розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, метаболічного синдрому і навіть онкології, пояснює Досенко.

Є також дані про вплив на мозок, на когнітивні властивості експериментальних тварин і людей.

«На око» ви не зможете визначити, який тип молока дає ваша корова А1 або А2. Смак, колір, щільність — не старайтеся. Корови однієї і тієї ж породи можуть мати різні варіанти β-казеїну.

Щоб визначити, в якій корови яке молоко, в деяких країнах вже проводять генотипування. Для цього у корів беруть генетичний матеріал (кров, епітелій, молоко) і аналізують ДНК.

Лікарі розповіли, кому шкідливі персики

У більшості країн домінує тип корів А1, розповідає Віктор Досенко. Правда, є порода корів в Індії, де корови тільки А2, але вони дають менше молока.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *