Лікарі пояснили, як зберегти здоров’я печінки

Врачи объяснили, как сохранить здоровье печени

Існує п’ять основних факторів, що руйнують цей важливий орган.

Печінка – унікальний орган, від стану якого залежить дуже багато чого в організмі людини. Вона дуже часто все терпить, а боліти починає тільки тоді, коли готова відвалитися, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на Новини Ю.

Але медики не радять доводити себе до такого стану: необхідно знати про чинники, які негативно впливають на печінку, щоб раз і назавжди виключити їх зі свого життя.

Фактор №1: алкоголь

Всім відомо, що алкоголь – ворог печінки. Спиртне завдає непоправної шкоди здоров’ю цього органу, причому абсолютно неважливо, скільки випито – один келих або ціла пляшка. Коли отруйна речовина потрапляє в кров, печінка починає повільніше працювати, включаються додаткові ресурсні механізми фільтрації для знешкодження етанолу. За рахунок цього відбуваються порушення в роботі печінки. До речі, зовсім неважливо при цьому, чи п’єте ви дорогий напій або дешевий алкоголь він і в Африці алкоголь.

Фактор №2: неправильна їжа

Від харчування залежить практично все в організмі, в тому числі і функціонування печінки. Продукти треба підбирати дуже ретельно саме з цієї причини. Наприклад, щоб не було негативного впливу на печінку, слід відмовитися від жирного, солодкого і сильно солоного. Жирна їжа призводить до порушення обмінних процесів і неалкогольною жировою хвороби печінки, а також відбуваються порушення відтоку жовчі, з-за чого вона застоюється і розвивається холангіт або камені в протоковою системою печінки.

Що ж тоді є, запитаєте ви. Для того, щоб не зазнавати негативного впливу на печінку, але є більше зелені, зелених овочів, м’ясо птиці, капусту, моркву, кабачки, гарбуз, буряк, сухофрукти. Так можна поліпшити стан печінки.

Фактор №3: діоксини, ртуть і свинець

Є ще один фактор, який негативно впливає на роботу печінки. Так, дуже небезпечні для неї діоксини, тобто хлоровмісні речовини, які є побічними продуктами багатьох виробництв. Крім того, негативно впливають на печінку сполуки ртуті і свинцю. Найчастіше ці речовини потрапляють в організм разом з водою, їжею. Свинець ж проникає через повітря, насичений автомобільними вихлопами від неякісного бензину.

Фактор №4: лікарські препарати

Деякі ліки негативно впливають на печінку. Всі медикаменти всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, надходять у печінку, а потім у кровотік. Навіть прийом самих, здавалося б, нешкідливих ліків може негативно вплинути на печінку. Це відноситься до жарознижувальну, наприклад.

Фактор №5: зайва вага

Ожиріння і зайва вага – ще один фактор, який негативно впливає на печінку. Справа в тому, що багато жирових відкладень можуть позначатися як на шкірі, так і на внутрішніх органах. У печінці відбувається синтез холестерину, виробництво жовчі, без чого неможливо виробити засвоєння жирів), а також утворення жирів з цукру при занадто великій кількості вуглеводів. В клітинах печінки можливе утворення жиру, відбувається руйнування мембран. Ефективність синтезу ферментів, потрібних для переробки поживних речовин і знешкодження токсинів, буде все менше, з-за чого і утворюється жирова хвороба.

Як захистити себе?

Важливо піклуватися про стан печінки змолоду, а не тоді, коли вже може бути пізно. Допомогти в цьому людині можуть правильне харчування, регулярна фізична активність, профілактика захворювань і своєчасні обстеження.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *