Лікарі пояснили, що робити, якщо гірчить у роті

Врачи объяснили, что делать, если горчит во рту

Гіркота в роті – це симптом, який насамперед вказує на порушення системи шлунково-кишкового тракту.

Виникає він з різних причин, однак, найбільш частою є зміни в роботі жовчного міхура і печінки. Про це розповіла лікар-гастроентеролог Медичного центру Medicover, кандидат медичних наук Христина Квіт, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на facenews.ua.

Також цей симптом може виникати при затримці їжі в області дванадцятипалої кишки внаслідок її виразкового ураження, запального процесу або при слабкій моториці.

«Порушення в роботі органів, що викликають гіркоту у роті, передусім пов’язані із застоєм жовчі. Оскільки жовч утворюється в печінці, звідти потрапляє в жовчний міхур, де чекає провокацію їжею, і виливається в дванадцятипалу кишку – будь-яка затримка на цьому шляху може створити накопичення жовчних кислот з наступним відчуттям їх надлишку в організмі у вигляді гіркоти у роті. Однією з найбільш частих причин є так званий холестаз (застій жовчі), який можна діагностувати за допомогою ультразвукового обстеження органів черевної порожнини», — пояснила лікар-гастроентеролог Христина Квіт.

Застій жовчі може відбуватися і в прихованій формі – у печінці, що також буде викликати відчуття гіркоти у роті. Такий стан часто супроводжує різноманітні захворювання печінки.

Важливою причиною є недостатня моторика в області дванадцятипалої кишки, оскільки цей орган безпосередньо приймає жовч із жовчного міхура і, у разі запального процесу, може затримувати її. Навіть більше – ця патологія провокує додаткове виділення жовчі, оскільки їжа, яка не рухається по шлунково-кишковому тракту, викликає нове скорочення жовчного міхура, що призводить до погіршення симптомів.

Гіркота в роті може бути викликана закидом жовчі в шлунок із дванадцятипалої кишки при недостатності клапана між ними, уповільнення моторної функції і надлишку жовчі, що викидається за один раз.

«Інтенсивніше всього гіркий присмак буде проявлятися при найвищій концентрації жовчі, що виникає при несвоєчасній роботі жовчовивідних шляхів і, як наслідок, неповне спорожнення жовчного міхура. У такому разі жовчні кислоти від попередніх порцій змішуються з новими і, знову ж, не викидаються повністю при нових несвоєчасних скорочення жовчного міхура. Це викликає підвищення концентрації жовчних кислот і їх велику токсичність і, як наслідок, більшу агресивність до шлунку або дванадцятипалої кишці з більш сильним відчуттям гіркоти у роті», — каже гастроентеролог.

Важливою причиною є хронічне запалення жовчного міхура (холецистит), яке не дозволяє йому повноцінно працювати навіть у стані ремісії (період перебігу хронічної хвороби, що характеризується значним зменшенням або зникненням її ознак) та істотно порушує його скоротливу функцію.

Ймовірними причинами також можуть бути різні гельмінтози (паразити): лямбліоз, ехінококоз, опісторхоз. Також до появи гіркоти у роті призводить частий прийом токсичних для печінки препаратів. Однак у цьому разі важливо відзначити, що більш імовірним буде металевий присмак у ротовій порожнині, а не гіркий, що іноді викликає труднощі в розпізнаванні. Отруєння солями важких металів також може бути причиною гіркоти в роті, як і зміни гормонального статусу, що впливають на моторику шлунково-кишкового тракту.

Однією з досить частих причин є вагітність, коли здійснюється механічне тиск на жовчний міхур і він не здатний виконувати свою функцію по виділенню жовчі в повному обсязі. І в результаті формується холестаз.

Іноді причиною цього симптому є стоматологічні маніпуляції (імплантація зуба) або глосит (запалення мови). Недостатність вітаміну В12 іноді відображається схожим з гіркотою в ротовій порожнині симптомом – печінням мови або різними присмаками.

При перших ознаках гіркоти у роті слід звернутися до лікаря-гастроентеролога, який направить на необхідні обстеження. Вибір методу дослідження буде ґрунтуватися на підставі обстеження.

Перед походом до лікаря буде корисним простежити, що саме викликає відчуття гіркоти в ротовій порожнині:

  • їжа або голод;
  • в який час доби її прояв інтенсивніше;
  • є продукти, що провокують виникнення гіркоти у роті;
  • яка тривалість симптому;
  • якщо гіркота зникає, то за допомогою чого.

Необхідно детально проаналізувати, коли почалися симптоми, що стало провокуючим фактором вперше (можливо, харчове отруєння або інше захворювання).

Лікарі розповіли про рослини з знезаражувальними властивостями

«Варто звернути увагу на симптоми, що супроводжують гіркота в роті: біль, її локалізацію, наявність або відсутність печії, порушення в роботі кишечнику, тяжкість після їжі, нудоту. Важливим симптомом є наявність свербежу шкіри і вираженій сухості шкірних покривів. Всі ці ознаки стануть ключем до правильної постановки діагнозу», — додала Христина Квіт.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *