Вчені попередили про шкоду деяких поєднань вітамінів

Ученые предупредили о вреде некоторых сочетаний витаминов

Не всі вітаміни можна приймати відразу.

Вчені повідомили, що одночасний прийом декількох вітамінів може залучити тільки до негативних наслідків, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на Hyser.

Одночасний прийом кальцію і вітаміну D підвищує ризик інсульту на 17%, з’ясували американські вчені, про що написали російські ЗМІ. При цьому більшість інших біодобавок не приносять серцево-судинної системи ніякої користі. Дослідники нагадують, що додатковий прийом вітамінів і мікроелементів потрібен лише окремим групам населення в особливих випадках.

В одній тільки Великобританії близько 45% населення приймають ті чи інші вітамінні добавки. Однак багато з них не просто даремні, а потенційно шкідливі для серця і судин, попереджають американські дослідники під керівництвом доктора Сафі Хана з Університету Західної Вірджинії. Про свої висновки вони розповіли в статті в журналі Annals of Internal Medicine.

Дослідники проаналізували 277 рандомізованих клінічних випробувань, в яких брав участь майже мільйон осіб. Всього розглядалися ефекти 16 різних біодобавок і вісім експериментів зі зміною раціону учасників. Дослідження показало, що жирні кислоти омега-3, зазвичай містяться в риб’ячому жирі, знижують ризик серцевих нападів та ішемічної хвороби серця.

Фолієва кислота знижує ризик інсульту, в той час як одночасний прийом кальцію і вітаміну D збільшує його шанси на 17%.

Але майже все інше, включаючи ніацин, залізо і всілякі мультивітамінні добавки, «не зробило істотного впливу на показники смертності або серцево-судинних захворювань», пишуть автори роботи.

Вони припускають, що несподівані ризики прийому добавок з кальцієм і вітаміном D пов’язані з тим, що їх одночасне вживання сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок у судинах. Додаткова небезпека ситуації в тому, що подібні добавки зазвичай рекомендують літнім людям, у яких ризик розвитку інсульту і хвороб серця і так підвищений.

При цьому окремий прийом вітаміну D і кальцію на здоров’я серцево-судинної системи ніяк не впливав.

Результати дослідження не дивують, зазначає професор Оксфордського університету Сьюзан Вебб.

«За винятком випадків, коли необхідно запобігти або усунути брак конкретних вітамінів і мікроелементів, наприклад, під час вагітності, харчові добавки не слід рекомендувати населенню в цілому», — говорить вона.

Також на здоров’я серця не дуже впливала так звана середземноморська дієта, багата рибою і рослинною їжею. Втім, загальну її користь для здоров’я дослідники не заперечують.

Крім того, автори встановили, що раціон з низьким вмістом солі в деякій мірі знижує ризик передчасної смерті, хоча ці докази і не були досить вагомими.

В групах з нормальним кров’яним тиском при зменшенні кількості солі в раціоні знижувався ризик смерті від всіх причин. У групах з підвищеним тиском — тільки від серцево-судинних захворювань. Такі неоднозначні результати можуть бути наслідком обмежень в організації досліджень, відзначають вчені.

«Існує безліч факторів, що впливають на смертність, — пояснює фахівець Блумбергской школи громадської охорони здоров’я імені Джонса Хопкінса Брюс Лі. — Складно врахувати їх усі в рандомізованих контрольованих і когортних дослідженнях».

Назвали рослини, які корисні для здоров’я

Тим не менш, відзначає він, американці і багато інші люди дійсно споживають занадто багато солі, так що слід контролювати її вміст у раціоні. Крім того, більш ранні дослідження показували, що зменшення кількості солі в раціоні знижує кров’яний тиск.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *