Українців попередили про хворобливому подорожчанні: «Вже в лютому»

Украинцев предупредили о болезненном подорожании: «Уже в феврале»

Нова хвиля подорожчання продуктів в Україні відбудеться іже найближчим часом

Про це заявив економіст Євген Олейников.

«У січні ще відбувається дозавантаження рітейлу через залишки минулого року. Тобто, фактично, рітейл робить аналіз того, що і як у нього продавалося, оборотність, рентабельність, і відповідно формує свої замовлення на дозагрузку магазинів», – зазначив він.

При цьому подорожчання, згідно з прогнозом економіста, відбудеться вже в лютому.

«А вже в лютому, після того, як усі вважали, подивилися остаточно прийняті зміни в податкове законодавство, як вони заробили – вже тоді починається період перегляду цін. Спочатку виробниками, а потім вже по ланцюжку переглядати будуть дистрибуція і рітейл», – підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, в Україні подорожчали овочі: буряк в 2017 році коштувала 4 грн, зараз – 7,5, а вартість капусти зросла з 2 грн до 7

Ціна моркви нестабільна: на початку місяця перевалила за 10 гривень, а в кінці жовтня впала до 6,50 грн.

“Коли ціна зростає дуже стрімко слід очікувати імпорту. Як вже сталося, наприклад, з моркви, яка зараз заїжджає з Білорусі. Тому ціна на моркву пішла, до речі, вниз” – пояснює експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.

А чому ж білоруси не везуть нам картоплю? І відповідь проста: народна конкуренція. Картопля котиться весь рік рівненько на позначці 6 гривень.

“Українці економні, вирощують її на присадибних ділянках у своїх приватних господарствах, тому українського картоплі в промисловому еквіваленті близько 10%, а на присадибних господарствах – близько 90%. Тому українці забезпечені картоплею завжди”, – розповідає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

А ось про цибулю, як кажуть в народі: сльози заважають говорити. Ярлики рекордні. Якщо на оптових ринках його продають по 10 гривень за кілограм, то в магазинах і на базарах просять 12 і більше. А тепер разом порахуємо ціну борщового набору.

Вважаємо за мінімуму. Капуста 7 гривень, буряк – 7 гривень, картопля – 6 гривень, морква – 10, цибуля – 10, всього – 40 гривень. І це якщо готувати борщ пісний, без м’яса (90 гривень за кілограм), сала (70 гривень кілограм) і квасолі (30 гривень за кілограм). Тому що з цими інгредієнтами обійдеться майже в 100 гривень.

У жовтні в Україні подешевшав ряд спеціальних продуктів харчування.

Украинцев предупредили о болезненном подорожании: «Уже в феврале»

Украинцев предупредили о болезненном подорожании: «Уже в феврале»

Share