Зігріваючі страви для холодної зими

Согревающие блюда для холодной зимы

У розпал зими буває холодно практично зсередини. Але це не привід, щоб збільшувати порції вдвічі або налягати на десерт, – вважає консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько. Зігріваючими можуть бути будь-які страви: сніданок, обід, основне на вечерю, пиріг з пристойних інгредієнтів. Головне, не забути про стимулюючі прянощі: куркуму, корицю, кардамон, гострі перці.

Цілком обідній гарнір або заміна супу. Або хороший самостійний вечерю. В овочеві каррі сміливо можна додати морепродукти або тофу. На обід можна додати до каррі бурий, червоний рис або рис-жасмин.

Інгредієнти:

1 морква (? батату або 2 чашки м’якоті гарбуза)

зелений горошок (заморожений підходить)

1 баклажан або цукіні

1 томат

2-3 зубчики часнику

1 цибулина-шалот або? солодкої білої головки

жменя стручкової квасолі або кілька пагонів броколі, цвітної капусти

3-4 ст. л. рибного соусу

400 мл кокосового молока

2 ст. л. тайської пасти каррі (готової жовтою або зеленою; якщо хочеться, її можна зробити самостійно, але це близько 15 інгредієнтів, які в європейських широтах часто важко знайти)

оливкова або кокосове масло

Приготування

У каструлі з товстим дном розігріти олію, не доводячи до димлення. Припустити порізані цибулю і часник. Додати овочі, що залишилися, нарізані невеликими кубиками. Швидко обсмажити овочі, збризнути рибним соусом, заправити пастою каррі. Перемішати. Влити кокосове молоко. Довести до кипіння, зменшити вогонь. Карі готовий через 8-10 хвилин.

Трохи Провансу в холодні вечори. Для рибного супу марсельких рибалок важливо різноманітність: мікс риби на кістки і мікс морепродуктів. І, на мій погляд, ароматні помідори в поєднанні з шафраном. Взимку можна використовувати пасат або консервовані без шкіри у власному соку.

Інгредієнти:

оливкова олія

1 цибулина-шалот або солодка

1 корінь фенхелю, нарізати скибочками

4 зубчики часнику, розчавити

1 ст. л. порізаної петрушки

1 лавровий лист

1 л води

600 мл води

500 г помідорів, порізати

1/2 ч. л. суміші провансальських трав (крупно порубати чебрець, шавлія, петрушку, розмарин, базилік, естрагон, лавр – хоча б 3 види)

цедра? апельсина

1/4 ч. л. насіння фенхелю

3 картоплини, порізати шматками

500 г рибного асорті, філе і на дрібні кістки, типу барабульки

500 г асорті морепродуктів

щіпка шафрану

морська сіль і мелений чорний перець

Приготування

Нагріти оливкову олію у великій каструлі. Додати порізану цибулину, фенхель, часник, петрушку, лавровий лист і іншу зелень. Пасерувати 5 хвилин.

Влити воду, помідори, додати цедру і насіння фенхелю, картопля. Довести до кипіння і томити на невеликому вогні 10 хвилин. Додати рибу, морепродукти, шафран, сіль, перець. Накрити кришкою і готувати 10-15 хвилин, поки риба не стане непрозорою.

Ізраїльська класика сніданку. Насправді, ще й ідеальний вечерю. Багато овочів, повноцінного білка, хороших жирів з оливок. Не забудьте чилі!

Інгредієнти

4 яйця (3-5 шт, залежить від кількості порцій)

1 невелика цибулина-шалот або шніт-цибулю

2 великих помідора

1 солодкий перець

оливкова олія + трохи вершкового

зелень (шпинат, кейл, петрушка, мангольд, тархун – 2-3 виду або всі разом)

молодий крошащийся сир типу бринзи козячої

оливки

каперси

перцю чилі

Приготування

Нарізати цибулю півкільцями, помідори і перець – дрібними кубиками. У сковороді розтопити вершкове масло в оливковій, поставити на середній вогонь. Додати нарізану з насінням чилі, проварити 1 хвилину. Додати овочі і готувати 2-3 хвилин до 10, чим довше, тим м’якше і більше схожі на соус. Додати сіль, перець, зелень. Разом готувати ще 1-2 хвилини.

На овочі вилити яйця. Акуратно, не зачіпаючи жовток, піднімати нижній шар, даючи можливість білку затекти всередину овочів. Залишити на середньому вогні до готовності (близько 4-5 хвилин). Тим, хто любить рідкий жовток, готувати без кришки. На фінальному етапі додати оливки без кісточок і каперси. За бажанням, м’який сир.

Рецепт з блогу. По праву може носити ім’я Green Kitchen. Всі інгредієнти – цільні, їжа – функціональна, добавки – самі здорові.

Інгредієнти

1/2 чашки вівсяної муки (стандартна чашка – 250 мл). Вівсяну муку можна отримати, якщо подрібнити їх у блендері до стану порошку

1/3 чашки мигдальної муки (до такого ж стану мигдаль змолоти)

2 ст. л. крохмалю

1/2 ч. л. солі

3 ст. л. оливкового, кокосового масла або олії гі

3 ст. л. холодної води

для начинки:

3 яйця

150 г сиру фета

1 ч. л. сухого орегано

щіпка пластівців або порошку чилі

щіпка меленого мускатного горіха

2 ст. л. оливкової олії

2 гілочки зеленого лука

1 зубчик часнику

150 г шпинату

сіль і перець

Приготування

Духовку розігріти до 180°С. У мисці змішати вівсяну, мигдалеву борошно і крохмаль. Приправити сіллю і перцем. Додати олію, холодну воду і ретельно все перемішати. З тіста сформувати кулю, загорнути у харчову плівку і відправити на 30 хвилин у холодильник. Руками або качалкою розкотити для форми діаметром 20 см, враховуючи невеликий бортик. Викласти у форму, трохи наколоти тісто виделкою в різних місцях і запікати 10 хвилин.

В окремій мисці збити яйця. Додати крихту фети, орегано, чилі, мускатний горіх, приправити сіллю і перцем. На оливковій олії до рум’яності підсмажити подрібнений часник і цибулю. Додати половину шпинату. Готувати 1-2 хвилини. Змішати з сирною заправкою, додати решту шпинат і ретельно перемішати. Влити в форму з запеченим тестом. Запікати в духовці близько 30 хвилин. Готового дати пирогу охолонути.

Суперпростой рецепт. Нейтральний соус взимку сміливо витримає столову ложку кориці, мускатного горіха, міксу перців.

Інгредієнти

500 г індичого фаршу

1 великий куля моцарели (125 г)

жменя листя розмарину (можна сухий – 1/2 ч. л.)

2-3 зубчики часнику

2 ст. л. лляної або мигдальної муки (можна брати звичайну пшеничне, кукурудзяний крохмаль або хлібні крихти)

2 ст. л. вершків або молока (замінюємо водою або альтернативним)

1 велике яйце

сіль і перець

Приготування

Фарш змішати з дрібно порізаним часником, розмарином, лляної борошном, вершками, сіллю і перцем. Ретельно перемішати. Моцарелу порізати на 10-14 шматочків. В руці сформувати фрикадельки, ретельно обернувши сир фаршем. Викласти на деко. Запікати при 200°С (я включаю режим гриль, щоб підрум’янити зверху) 10 хвилин без соусу і 10 хвилин, полив пассатой або соусом маринара.

Согревающие блюда для холодной зимы

Согревающие блюда для холодной зимы

Согревающие блюда для холодной зимы

Согревающие блюда для холодной зимы

Согревающие блюда для холодной зимы

Согревающие блюда для холодной зимы

Share